Text

Margarida Loran

museòloga
consultora independent
 
Mòbil:  605 09 45 82 
  margaridaloran@gmail.com  
   Linkedin 
   Twitter: @margaridaloran

 

Estudi:

Loran, Margarida (2009). L’accés gratuït als museus. Estudi encarregat per la Direcció General de Patrimoni Cultural. Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya.


El debat sobre si l’accés als museus ha de ser gratuït o de pagament ha sorgit amb força en les dues darreres dècades, començant al Regne Unit i prosseguint en d’altres països europeus, als Estats Units i a d’altres llocs del món. El tema ha captat l’interès de la premsa, ha estat objecte d’estudi dels economistes de la cultura i dels serveis públics, i ha remogut la pròpia professió museística i cultural.


Actualment conviuen dues tendències contraposades. Mentre alguns museus incrementen els preus d’entrada, altres decideixen eliminar les tarifes d’accés, sigui per iniciativa del govern que els finança o per iniciativa individual.


L’estudi examina els arguments del debat i l’evidència disponible que els sustenta, amb una revisió bibliogràfica exhaustiva. També descriu les experiències recents britànica i francesa de reintroducció de l’accés gratuït en institucions de caràcter nacional (universal en un cas, limitat en l’altre). N’examina el context, les motivacions, el procés d’implantació, les conseqüències organitzatives i el seu impacte social.


L’estudi va ser encarregat per la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat l’any 2008, amb l’objectiu de conèixer millor aquestes iniciatives i d’ajudar en la reflexió sobre si mesures d’aquest tipus serien aplicables al nostre país.


Article:

Loran, M. & Sierra, A. (2013). L’accés gratuït en temps de canvis. Mnemòsine, núm. 7. Associació de Museòlegs de Catalunya.


Abstract


La gratuïtat d’accés pot ser una eina molt poderosa per generar demanda als museus, i un ingredient bàsic per aconseguir un ús més ampli per part de la comunitat. Dos objectius que, a més de ser desitjables, són també necessaris per a la sostenibilitat de les institucions museístiques. En les dues darreres dècades un nombre creixent de museus han pres l’opció de l’accés lliure, universal o limitat, amb resultats més que notables en termes d’impacte de públic. Una tendència que pot quedar frenada per les preocupacions i els imperatius de la situació econòmica actual. Pensant des d’una perspectiva més social i de futur, però, l’accés gratuït té sentit en un context de recessió perllongada i població empobrida, sintonitza amb les expectatives creixents de participació i d’accés lliure a la informació del món digital, i és coherent amb un model de museu compromès socialment. En l’esforç de trobar nous models per finançar els museus, podria ser que l’accés lliure hi tingués cabuda.

Estudi sobre les polítiques d’accés gratuït als museus. 
2008-2009